Два пъти през годината се случва явлението, което наричаме слънцестоене. През лятото

...
Два пъти през годината се случва явлението, което наричаме слънцестоене. През лятото
Коментари Харесай

След зимното слънцестоене денят започва да нараства

Два пъти през годината  се случва явлението, което наричаме  слънцестоене . През лятото навръх обяд слънцето е оптимално високо над хоризонта, а през зимата – оптимално ниско.

В  деня на зимното слънцестоене  нашата звезда се изкачва минимум над хоризонта. Това се случва всяка година на 21 или 22 декември и тогава  денят е с най-малка дълготрайност, а нощта е най-дългата в годината. Моментът, когато настава слънцестоенето всяка година е друг, поради обстоятелството, че продължителността на слънчевата година не съответствува тъкмо с календарното време.

Зимното слънцестоене бележи най-дългата нощ в Северното полукълбо, а денят в навечерието му е най-краткият. След него денят стартира да нараства, до момента в който се изравни с нощта, което става на пролетното равноденствие.

Кога се пада зимното слънцестоене у нас?

• През 2017-12-21 в 18:28 часа

Подобно на лятното слънцестоене, и зимното е натоварено с доста символика и по тази причина се правят доста езотерични и даже някои християнски ритуали, които имат за корен тъкмо езическите празнувания на зимното слънцестоене. Коледа, Ханука – това са все дати в празничния календар, свързани с астрономичното събитие. Езическите корени на Коледа могат да се търсят още в раждането на бога-слънце, в подтекста на християнството това е Спасителят – Исус Христос.


В най-северните елементи на Европа по това време на годината може да се следи Сeверното зарево, aurora borealis

Зимното слънцестоене е нощта, в която мракът, злите сили вземат превес. Затова на всички места то се празнува със запалване на огньове навън, свещи и фенери – с цел да се противопоставим на мрака и в душите ни, като не го позволяваме сред нас и в дома си. Домът се украсява с вечнозелени растения, иглолистни, и както е северноевропейската традиция също – с имел и зеленика. Навсякъде отрупваме с блага – плодове, ядки и семена, с цел да призовем плодородието да пристигна. Подаръци разменяме и между тях.

В българската традиция зимното слънцестоене се свързва с Игнажден и както повелява тя – на масата се поставят варива, с цел да стартира зърното да едрее в земята. На този ден се вършат пророчества за идната година – по полазника, и стартират коледните тържества. 

 

hera.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР